Behandeling

Preventie & Kinderen ​

Implantologie & Protheses ​

Restauraties (Vullingen) & Endo

Paradontologie ​

Kronen & Bruggen

Orthodontie - SureSmile

Esthetiek - Tandheelkunde

Vrijwel alle specialisaties binnen de tandheelkunde zijn in onze praktijken aanwezig. De nadruk ligt echter op de esthetische tandheelkunde. Dat houdt in dat we alles graag op een zo mooi mogelijke manier doen.

Onze werkwijze is minimaal invasief,  dit betekent dat we zo weinig mogelijk tandweefsel beschadigen om het gewenste resultaat te bereiken.

Voorbeelden van toepassingen esthetische tandheelkunde:

  • Tandkleurige vullingen, inlays/onlays en kronen
  • Tanden bleken: Tanden witter maken
  • Orthodontie: Rechtzetten van tanden
  • Facings

Angst

  • Wij doen er alles aan om u op uw gemak te stellen. Wij vinden het belangrijk dat iemand kan praten over zijn angst en dat er tijd is om een behandeling rustig uit te voeren. Of misschien heeft u het zelfs nodig dat een behandeling in meerdere keren wordt uitgevoerd. Samen bekijken wij hoe wij u het beste kunnen helpen.

  • Laat u het ons weten als u angstig bent. Wij kunnen hier dan rekening mee houden. U hoeft zich niet te schamen, angst voor de tandarts komt veel voor. Vaak is het te herleiden tot een trauma uit de jeugd. Erover praten is de eerste stap naar een betere ervaring bij de tandarts. 

Preventie & Kinderen

Halfjaarlijkse controle

Wij raden u aan uw gebit regelmatig te laten controleren. Gemiddeld twee keer per jaar, maar minstens eens per jaar. Door een regelmatige controle, houdt uw tandarts goed zicht op de gezondheid van uw gebit. Zo kan zij snel mogelijke problemen opsporen en u helpen om deze aan te pakken. De preventieassistentes voeren onderstaande behandelingen uit:  

  • het verwijderen van tandsteen  
  • het geven van poetsinstructies 
  • het aanbrengen van sealants 

Tandsteen verwijderen   

Door eten en drinken ontstaat er een laagje tandplaque op uw gebit. Door twee keer per dag goed te poetsen, verwijdert u de tandplaque. Als dit niet lukt, kan de tandplaque hard worden. Dan spreken we van tandsteen. Tandsteen ontstaat met name op moeilijk bereikbare plekken. Tandsteen is ruw en trekt bacteriën aan. Als dit niet verwijderd wordt, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van gaatjes en tandvleesproblemen.  

Poetsinstructie   

Het kan voorkomen dat uw tandarts opmerkt dat de mondhygiëne van u of uw kind verbeterd kan worden. In die gevallen verwijst zij u of uw kind naar de preventie-assistente voor een poetsinstructie. Bij een poetsinstructie kijkt de assistente hoe u poetst en helpt zij u om uw techniek te verbeteren.

Kinderen

Neem uw kind zo jong mogelijk mee bij uw eigen controle. Op die manier maakt uw kind al vroeg kennis met de tandarts en de praktijk.

Belangrijk om te weten: mondzorg valt voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering. U hoeft voor de controles of behandelingen van uw kind dus niet te betalen.

Meestal beginnen wij vanaf twee jaar met tandjes tellen. Wil u kind dit niet? Geen probleem, dan proberen we het een volgende keer weer. Wij vinden het belangrijker dat uw kind zich veilig bij ons voelt dan dat het direct meewerkt. De tandarts zal altijd aan u vragen hoe het poetsen gaat en of u bijzonderheden merkt aan het gebit van uw kind.

Sealen

Een sealant is een laklaagje dat wij aanbrengen in de groeven van net doorgebroken blijvende kiezen. Dit laagje voorkomt dat er gaatjes in de groeven van de kiezen kunnen ontstaan. Deze behandeling voeren wij voornamelijk uit bij kinderen in de leeftijd na 6 jaar oud.

Mondhygiëne

Onze mondhygiëniste verwijdert tandplaque en tandsteen en geeft poetsinstructie. Daarnaast behandelt zij aandoeningen aan het tandvlees zoals gingivitis en parodontitis. De tandarts bekijkt bij uw controle of het verstandig voor u is om naar de mondhygiëniste te gaan.

Restauraties (vullingen) & Endo

Vullingen

Een veelvoorkomend probleem aan het gebit is cariës, de zogeheten ‘gaatjes’. Als cariës niet wordt behandeld, leidt het vaak tot grotere problemen zoals pijn en/of verlies van tanden en kiezen. Om dit te voorkomen, zal de tandarts uw tand of kies schoonmaken en vullen met composiet.

Endo - Wortelkanaalbehandeling

De meeste mensen kennen de term ‘wortelkanaalbehandeling’. Maar wanneer is deze behandeling nu nodig? En waarom?

Tanden en kiezen bestaan uit een buitenste laag glazuur. Daaronder zit een laag tandbeen. In het tandbeen zit een kleine holte. In deze holte zit de zenuw. Vanuit de holte lopen er smalle kanalen in de wortels. Dit zijn de wortelkanalen. In deze wortelkanalen liggen de uitlopers van de zenuw.

Het kan gebeuren dat de zenuw van een tand of kies geïrriteerd is. Deze irritatie kan ontstaan door een harde klap (bijv. een ongeval), door cariës of door constante druk door klemmen of knarsen. Als de irritatie lang genoeg duurt, kan deze leiden tot een ontsteking. In die gevallen zal de zenuw uiteindelijk afsterven. Een tand of kies met een ‘dode’ zenuw loopt meer risico op breken. Ook kan zo’n tand of kies tot andere ontstekingen in het lichaam leiden. In die gevallen moet de tand of kies verwijderd worden. Door een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, kan dit voorkomen worden.

Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts de tand of kies open. Zij verwijdert de zenuw en maakt de wortelkanalen schoon. Meestal sluit zij de tand of kies hierna tijdelijk af met een medicijn in de kanalen. Na ongeveer twee weken maakt de tandarts de behandeling af. In de tussentijd kan de tand of kies herstellen van de ontsteking. Bij het afronden van de behandeling maakt de tandarts de kanalen van de tand of kies nog een keer schoon. Daarna worden de kanalen afgesloten met Gutta Percha, dit zijn kleine stiftjes van een soort rubber.

Kronen en Bruggen

Kronen en bruggen via Cerec

Kronen en bruggen zijn vaste protheses. Kronen en bruggen worden qua kleur en vorm aangepast aan de rest van uw gebit. Hierdoor valt de kroon of brug niet op.  Bij Tandartspraktijk Excellentia maken wij kronen en bruggen ( max. 4-delig ) via het Cerec-systeem. De voordelen van Cerec zijn:
  •  Uw kroon of brug is in één zitting klaar.
  • De afdrukken van uw gebit maken wij digitaal. Er komen dus geen afdruklepels aan te pas.

Kronen

  • Een kroon wordt toegepast op een tand of kies die al vaak gevuld is. Of op een tand of kies die afgebroken is en te weinig houvast heeft voor het maken van een nieuwe vulling.
  • De tand of kies wordt beslepen en de kroon wordt als een hoesje over de tand of kies vastgezet.

Bruggen

  • Een brug wordt toegepast als u één of meerdere tanden of kiezen mist.
  • De brug vult de lege ruimte tussen uw tanden en kiezen met een zogeheten ‘zwevende kroon’ of ‘dummy’.
  • De buurelementen worden beslepen waardoor zij dienen als steunpijlers van de brug.
  • Deze zwevende kroon zit vast aan de kronen op de buurelementen.

Glasvezelbrug

  • Een glasvezelbrug wordt toegepast als u een tand of kies mist.
  • De lege ruimte wordt opgevuld met een ‘zwevende kroon’ of dummy’ gemaakt van composiet (witte vulling).
  • De dummy wordt met een klein strookje glasvezel vastgezet aan de tanden en/of kiezen ernaast.
  • Een glasvezelbrug is goedkoper dan een gewone brug. Daarnaast hoeven de tanden of kiezen naast de lege ruimte niet zoveel beslepen te worden, maar gaat minder lang nee.

Implantologie & Protheses

Implantologie

  • Een implantaat wordt toegepast als u één of meer tanden of kiezen mist.
  • Een implantaat is een kunstwortel van metaal. Op deze kunstwortel wordt een kroon geplaatst.
  • Implantaten kunnen ook dienen als extra ondersteuning voor een langere brug. Of als extra houvast voor een volledige prothese in de onderkaak.
  • Eens per maand komt onze implantoloog naar de praktijk. Hij houdt dan intakes, voert behandelingen uit en doet nacontroles.    
  • Heeft u interesse in een implantaat? Neemt u dan contact op met de praktijk voor het plannen van een intake. De implantoloog kan tijdens de intake beoordelen wat de mogelijkheden voor u zijn.

Protheses

Het kan voorkomen dat u één of meer tanden en kiezen mist. Of dat u weet dat deze op korte termijn getrokken moeten worden. Een gedeeltelijke prothese is dan een oplossing. Misschien moet uw hele gebit wel getrokken worden. Dan heeft u een volledige gebitsprothese nodig. Voor beide behandelingen kunt u bij onze praktijk terecht.  Wij werken samen met een tandtechnisch laboratorium.

Paradontologie

Parodontitis (ontsteking kaakbot)

Tussen de tand en het tandvlees zit een kleine ruimte (de sulcus). Als er bacteriën en/of plaque in die ruimte terecht komen, zorgt dat voor een ontsteking van het tandvlees. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot.  Daardoor laat het tandvlees nog verder los.  Door de ontsteking wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets.  Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen.  Deze voortschrijnende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.Door het ontstoken tandvlees zijn de tanden en kiezen los komen te staan en is het tandvlees teruggetrokken.  De wortel ligt gedeeltelijk bloot.  Parodontitis kan behandeld worden! Het verloren gegane kaakbot komt helaas niet meer terug, maar het afbraakproces kan wel gestopt worden. Hiervoor is uitgebreide reiniging van de pocket, waar de bacteriën, tandsteen en plaque in zitten, essentieel.Wat zijn de stappen van een tandvleesbehandeling?

  1.  – Tijdens de controle valt het de tandarts op dat uw tandvlees ontstoken is. Dit uit zich door bloeding van het tandvlees bij sonderen. Indien de tandarts merkt dat de diepte van de pocket tussen tand en tandvlees meer dan 3mm is, wijst dit op afbraak van het kaakbot rondom de tand. Hoe dieper die diepte is, hoe verder de ontsteking voortgeschreden is. De tandarts verwijst u dan door naar een specialist in de praktijk op het gebied van tandvleesbehandelingen. Dit is een mondhygiënist of paro preventieassistente.
  2. – Tijdens de afspraak bij de mondhygiënist of paro preventieassistente wordt allereerst geprobeerd de mondhygiëne te verbeteren door een op u toegespitste instructie hoe u zelf thuis de mondhygiëne kunt verbeteren. Dit is het allerbelangrijkste! Zonder motivatie om thuis goed aan de slag te gaan, is de kans van slagen van de behandeling veel kleiner.
  3. – Daarna wordt een oppervlakkige reiniging uitgevoerd zodat de pockets voldoende vrij zijn van tandsteen om de precieze diepte op te meten.
  4. – Na de oppervlakkige reiniging wordt een parodontiumstatus gemaakt. Er wordt in kaart gebracht waar plaque zit en hoeveel, waar het tandvlees bloedt, hoe diep de pockets zijn, of en hoeveel de tanden los staan, etc. Deze status wordt gebruikt als nulmeting om na de behandeling te evalueren wat de vooruitgang is. Vervolgens worden er afspraken gepland om grondig onder het tandvlees te reinigen (initiële therapie) zodat de oppervlakken van de wortels vrij zijn van bacteriën en tandsteen. Dit om de genezing te bewerkstelligen.
  5. – Tijdens de afspraken voor het reinigen onder het tandvlees, kan ook verdoofd worden indien u dat wil. Dit wordt  allemaal besproken in samenspraak met u.
  6. – 3 maanden na de grondige reiniging wordt het tandvlees weer opgemeten om te evalueren of de diepte van de pockets al minder diep zijn. Dit wijst op verbetering. Vervolgens worden de nog aanwezige pockets weer gereinigd.
  7. – Afhankelijk van de resultaten na de behandeling wordt dan een individueel afgesproken vervolgtraject ingezet.

Orthodontie - SureSmile

SureSmile

Staan uw tanden en kiezen niet meer zo recht als voorheen? Of staat een enkele tand niet netjes in de rij? Dit kunt corrigeren met een SureSmile-behandeling.

  • SureSmile is een beugelsysteem dat bestaat uit doozichtige hoesjes die u over uw tanden en kiezen schuift.
  • U vervangt de hoesjes na één week tot twee weken. Uw tanden en kiezen worden hierdoor geleidelijk aan rechter gezet.
  • U draagt de hoesjes minimaal 20 tot 22 uur per dag. U doet ze alleen uit om te eten, te drinken of uw tanden te poetsen.
  • De tandarts controleert gemiddeld eens per maand hoe de behandeling verloopt.

SureSmile® Clear Aligners brochure

In onze praktijk behandelen wij alleen eenvoudige aanpassingen aan het gebit. Heeft u een complexere behandeling nodig? Dan verwijzen wij u naar een orthodontist.

Graphics met: logomakr.com